Abstract : Tegen eind 2020 moeten alle nieuwe gebouwen bijna energieneutraal zijn.
Het feit is dat woningen steeds energiezuiniger (moeten) zijn. Met houtskeletbouw kan men dit perfect verwezenlijken.
In Canada bouwt men hoofdzakelijk in hout. Bouwen in hout is een interessant gegeven om te onderzoeken. Hoe gaat men er te werk en welke items van deze werkwijze kunnen we hier toepassen?
Dit document bespreekt de bovenbouw van een houtskeletbouwwoning, met name de buitenwanden, binnenwanden, buitenschrijnwerk, luchtdichtheid en de verdere binnenafwerking. De opbouw van de kelder, het dak en de technieken in deze studie wordt besproken in de bachelorproef van Andries Emmers.
In deze studie worden er drie methodes weergegeven: de platformmethode, de balloonmethode en de palen-balk-methode. Deze 3 systemen worden nadien met elkaar vergeleken.
De fysische aspecten over de luchtdichte afwerking en aansluitingen tussen de verschillende bouwonderdelen worden toegelicht. De opbouw naar akoestiek en thermische isolatie wordt aangetoond door vergelijkende tabellen.
De opbouw van de bovenbouw wordt chronologisch weergegeven vanaf de funderingaansluiting, de wanden, de vloeropleg en de inbouw van het buitenschrijnwerk. Elke bouwknoop wordt zorgvuldig getoetst aan de isolatiewaarde van de constructie.
Het resultaat van de vergelijking tussen de bouwwijze met Canada wordt na de stage ter plaatste uitvoerig beschreven.
|
If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):
COENJAERTS, B. (2012). Vergelijkende studie houtskeletbouwmethode België vs Canada.
Unpublished thesis, Xios, N-TECH.
Retrieved
from
http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b43f4a8383013fa90dbf1300f6.
|