About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Betonopbraaktechnieken, een vergelijking

2012
DECRAMER, Ruud
Professionele bachelor in de bouw

Trefwoorden:

Abstract :
In veel infrastructuurwerken is er sprake van het opbreken van bestaande cementbetonverhardingen. Het grootste probleem hierbij is de hinder voor de omgeving. Het opbreken brengt namelijk veel trillingen en geluidsoverlast met zich mee, afhankelijk van de gekozen methode. Er zijn tegenwoordig veel technieken op de markt die door de producent als de beste manier omschreven worden. Maar is er zoiets als 'de beste techniek'?
Om hierachter te komen moet er een vergelijking gemaakt worden tussen de verschillende manieren van opbreken. Dit van het opbreken door middel van een breekhamer tot het trillingsvrij splijten van het beton. Er bestaat zelfs een techniek die het hydraulisch splijten vervangt door een chemisch mengsel dat expandeert en zo het beton doet splijten.
Om een duidelijk overzicht te krijgen en een evenwicht te kunnen maken tussen de voor- en nadelen van de verschillende methoden nemen we enkele aspecten onder de loep. Een belangrijke factor is natuurlijk de eenheidsprijs gebonden aan de opbraaktechniek. Deze speelt een belangrijke rol in de keuze.
Ook de hinder voor de omgeving zal mee bepalen hoe de werken zullen uitgevoerd worden. De hinder is dan vooral de trillingen en schokken die door het opbreken ontstaan en de geluidsoverlast bij het opbreken. In woongebieden zal zelfs vaak in het bestek beschreven staan welke technieken niet toegepast mogen worden of zelfs welke verplicht zijn. Het project van de vernieuwing van de Burgemeester Philipslaan in Maaseik is hier een voorbeeld van. In het bijzonder lastenboek staat beschreven dat de betonverhardingen trillingsvrij gespleten moeten worden.
Een laatste be´nvloeding van de keuze is de veiligheid van de methode. De mate waarin het opbreken een risico vormt voor arbeiders en omstanders zal voor een klein stuk mee bepalen op welke manier de aannemer de opbraakwerken zal uitvoeren.


Full text:
File Size Type Checksum
200900177_12.pdf 1 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 2148 keer bekeken en 18 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

DECRAMER, R. (2012). Betonopbraaktechnieken, een vergelijking. Unpublished thesis, Xios, N-TECH.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b43f4a8383013fa96a15d30106.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact