About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Impact van de epb-regelgeving op de evolutie en de kostprijs van het buitenschrijnwerk

2012
MOULING, Lennert
Professionele bachelor in de bouw

Trefwoorden:

Abstract :
Gooi geen energie door ramen en deuren, dat is het motto dat mijn bachelorproef behandelt. Twintig procent van het energieverlies in een woning gaat namelijk verloren via het buiten-schrijnwerk. Hoog tijd om hier een oplossing voor te zoeken.
De strijd tegen energieverspilling is vandaag de dag een veelbesproken item in de bouwsector. Om die energieverspilling tegen te gaan is er een regelgeving ingevoerd die strengere eisen oplegt: de EPB-regelgeving. Die regelgeving geeft minimale en maximale eisen aan die gehaald moeten worden. Wie niet aan die eisen voldoet, krijgt een boete.
Fabrikanten van raamprofielen en glas zijn dagelijks bezig om betere producten op de markt te brengen. Hierdoor worden alsmaar betere U-waardes gehaald die ervoor zorgen dat er in de winter minder warmte via dit buitenschrijnwerk verloren gaat. Met als gevolg dat de particulier ruim kan besparen op energieverbruik.
Via een projectstudie van een eengezinswoning in Heusden-Zolder wordt er nagegaan hoezeer de evolutie van het buitenschrijnwerk een invloed heeft op de kostprijs en het K-peil van die woning. De studie resulteert in de meerkost van innovatief buitenschrijnwerk en geeft de gevolgen voor de terugverdientijd op vlak van energiebesparing.
Een bouwproject steunt niet enkel op de gebruikte materialen, maar ook op de plaatsing. Daarom wordt er ook ingegaan op de plaatsing en aansluiting van ramen en deuren op de omringende bouwelementen, uiteraard rekeninghoudend met de EPB-regelgeving.
De evolutie van buitenschrijnwerk speelt een grote rol in de uiteindelijke energiefactuur van de particulier. Hoe meer hij investeert in degelijk buitenschrijnwerk, hoe meer voordeel hij op lange termijn uit zijn investering haalt. Het warmteverlies blijft beperkt waardoor de energiekost bedui-dend zal afnemen.
Full text:
File Size Type Checksum
200900931_12.pdf 3 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1645 keer bekeken en 16 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

MOULING, L. (2012). Impact van de epb-regelgeving op de evolutie en de kostprijs van het buitenschrijnwerk. Unpublished thesis, Xios, N-TECH.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b4419ac19a0141a6f6b948009c.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact