About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Energiebewust bouwen: luchtdicht versus klassiek

2012
HEYMANS, Jitze
Professionele bachelor in de bouw

Trefwoorden:

Abstract :
Luchtdicht bouwen komt steeds meer voor, niet alleen bij passieve woningen maar ook bij (zeer) energiezuinige woningen. Omdat BelgiŽ de energieprestatieregelgeving tegen 2020 wil verstrengen, was luchtdichtheid van gebouwen een logische en interessante keuze als onderwerp voor mijn bachelorproef. Dit onderwerp zal verder toegepast worden op het aurelium in Kontich.

Het aurelium in Kontich is een kantoorgebouw waar mensen een tijdelijke werkplek kunnen vinden als het verkeer te druk is. Het gebouw is opgebouwd uit beton, metselwerk en houtconstructie. Bij dit gebouw wordt er extra op luchtdichtheid gelet en het ondergaat na bepaalde fases dan ook een presurisatie- of luchtdichtheidstest.

Het WTCB, voluit Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf, spreekt al van luchtdichtheid sinds midden jaren '70. Zeker de laatste jaren is er in de bouw sprake van dit fenomeen. Het WTCB publiceert meer en meer artikelen en onderzoeken over de luchtdichtheid van woningen en andere gebouwen. In 2006 werd er een norm inzake luchtdichtheid gepubliceerd. Er zijn ook steeds meer producten op de markt betreffende luchtdichtheid. Ook de EPB-normen, ofwel Energieprestatie en Binnenklimaat, wordt steeds strenger inzake luchtdichtheid.

In dit werk worden allereerst de belangrijkste begrippen uitgelegd in verband met luchtdichtheid. Ik zal de begrippen stap voor stap uiteen zetten en zal zodoende een algemeen beeld vormen over dit nieuwe fenomeen. Ook zal hier de (EPB-)wetgeving besproken worden in verband met luchtdichtheidstesten.

Daarna zal ik bespreken waarom men juist luchtdicht en zelfs energiezuinig moet of wil bouwen. Niet alleen bij particuliere woningen maar ook bij grotere en openbare gebouwen.

Vervolgens wordt er besproken hoe men luchtdicht kan bouwen en dit bij zowel verbouwingen als nieuwbouw. Bij de nieuwbouw wordt niet alleen de klassieke bouwmethode maar ook houtskeletbouw en passiefhuizen besproken.
Verder zal ik te verwachten luchtlekken in standaard bouw worden aanhalen. Hierna zullen speciaal aan te wenden technieken en te gebruiken materialen om deze luchtlekken te vermijden opgesomd worden. Ook zal de presurisatietest worden besproken. Hierna zal ik alles kort samenvatten en een conclusie formuleren.
Hoewel het luchtdicht bouwen nog slechts in de kinderschoenen staat is het zeker haalbaar om een voldoende luchtdicht gebouw op te trekken. Naast de wettelijk verplichte maatregelen kan men nog een hoop andere maatregelen treffen om het gebouw nog luchtdichter te maken.

Full text:
File Size Type Checksum
200700393_12.pdf 3 MB Adobe PDF MD5

Appendices:
File Size Type Checksum
200700393_12.B2.pdf 638 KB Adobe PDF MD5
200700393_12.B4.pdf 79 KB Adobe PDF MD5
200700393_12.B1.pdf 323 KB Adobe PDF MD5
200700393_12.B3.pdf 165 KB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1418 keer bekeken en 20 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

HEYMANS, J. (2012). Energiebewust bouwen: luchtdicht versus klassiek. Unpublished thesis, Xios, N-TECH.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b4419ac19a0141c5710f38013f.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact