Abstract : Luchtdicht bouwen komt steeds meer voor, niet alleen bij passieve woningen maar ook bij (zeer) energiezuinige woningen. Omdat België de energieprestatieregelgeving tegen 2020 wil verstrengen, was luchtdichtheid van gebouwen een logische en interessante keuze als onderwerp voor mijn bachelorproef. Dit onderwerp zal verder toegepast worden op het aurelium in Kontich.
Het aurelium in Kontich is een kantoorgebouw waar mensen een tijdelijke werkplek kunnen vinden als het verkeer te druk is. Het gebouw is opgebouwd uit beton, metselwerk en houtconstructie. Bij dit gebouw wordt er extra op luchtdichtheid gelet en het ondergaat na bepaalde fases dan ook een presurisatie- of luchtdichtheidstest.
Het WTCB, voluit Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf, spreekt al van luchtdichtheid sinds midden jaren '70. Zeker de laatste jaren is er in de bouw sprake van dit fenomeen. Het WTCB publiceert meer en meer artikelen en onderzoeken over de luchtdichtheid van woningen en andere gebouwen. In 2006 werd er een norm inzake luchtdichtheid gepubliceerd. Er zijn ook steeds meer producten op de markt betreffende luchtdichtheid. Ook de EPB-normen, ofwel Energieprestatie en Binnenklimaat, wordt steeds strenger inzake luchtdichtheid.
In dit werk worden allereerst de belangrijkste begrippen uitgelegd in verband met luchtdichtheid. Ik zal de begrippen stap voor stap uiteen zetten en zal zodoende een algemeen beeld vormen over dit nieuwe fenomeen. Ook zal hier de (EPB-)wetgeving besproken worden in verband met luchtdichtheidstesten.
Daarna zal ik bespreken waarom men juist luchtdicht en zelfs energiezuinig moet of wil bouwen. Niet alleen bij particuliere woningen maar ook bij grotere en openbare gebouwen.
Vervolgens wordt er besproken hoe men luchtdicht kan bouwen en dit bij zowel verbouwingen als nieuwbouw. Bij de nieuwbouw wordt niet alleen de klassieke bouwmethode maar ook houtskeletbouw en passiefhuizen besproken.
Verder zal ik te verwachten luchtlekken in standaard bouw worden aanhalen. Hierna zullen speciaal aan te wenden technieken en te gebruiken materialen om deze luchtlekken te vermijden opgesomd worden. Ook zal de presurisatietest worden besproken. Hierna zal ik alles kort samenvatten en een conclusie formuleren.
Hoewel het luchtdicht bouwen nog slechts in de kinderschoenen staat is het zeker haalbaar om een voldoende luchtdicht gebouw op te trekken. Naast de wettelijk verplichte maatregelen kan men nog een hoop andere maatregelen treffen om het gebouw nog luchtdichter te maken.
|
If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):
HEYMANS, J. (2012). Energiebewust bouwen: luchtdicht versus klassiek.
Unpublished thesis, Xios, N-TECH.
Retrieved
from
http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b4419ac19a0141c5710f38013f.
|