About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Luchtdicht en thermisch verbeterde bouwaansluitingen met het aluminium buitenschrijnwerk

2012
DEXTERS, Koen
Master in de industriŽle wetenschappen: bouwkunde

Trefwoorden:

Abstract :
Om deze masterproef beter te begrijpen is een voorkennis van de bouwfysica aangeraden, meer bepaald over het warmtetransport door materialen en bouwaansluitingen. Het opleidingsonderdeel Bouwfysica van het 3de jaar in de opleiding industrieel ingenieur (Xios) is hierbij zeker een goed startpunt. Bijkomende zelfstudie van de desbetreffende normeringen is echter noodzakelijk.
Ter ondersteuning van deze masterproef heb ik de kans gekregen om stage te lopen bij het bedrijf Sapa Building System. Hier heb ik de kans gekregen om nauw samen te werken met 2 ervaren projectcoŲrdinators. Gedurende deze stage lag de focus op traditionele bouwaansluitingen tussen aluminium buitenschrijnwerk en de ruwbouw. Deze traditionele bouwaansluitingen heb ik verder onder de loep genomen en de minpunten hiervan geanalyseerd.
In eerste instantie heb ik gekeken naar de markt om na te gaan welke de meest voorkomende hedendaagse bouwaansluitingen zijn. Dan heb ik met behulp van een dosis gezond verstand en een hoop ervaring in de wereld van detailleringen, normeringen en regelgevingen een aantal verbeterde bouwaansluitingen uitgewerkt. Deze verbeteringen vinden plaats op zowel thermisch vlak als op vlak van luchtdichtheid. Deze verbeteringen zijn gerealiseerd door in te spelen op de gebruikte materialen maar ook op de uitvoering en positionering van de aansluiting.
De bedoeling van deze masterproef is om de meest voorkomende bouwaansluitingen uit te werken en daarna te testen via de methode van EPB-aanvaarde bouwknopen en via numerieke software. Wanneer de bouwaansluitingen voldoen aan de eisen zal er per bouwaansluiting een duidelijke omschrijving worden opgesteld die de uitvoering ervan voor iedereen mogelijk maakt. Deze omschrijving zal in de praktijk getoetst worden door het effectief realiseren van enkele bouwaansluitingen. De omschrijvingen zullen getoetst worden op duidelijkheid en uitvoerbaarheid. Wanneer de omschrijvingen duidelijk blijken te zijn kunnen ze zonder meer worden opgenomen in het lastenboek. De uitgevoerde bouwaansluitingen worden dan in de workshop van Sapa te Lichtervelde getest op hun luchtdichtheid. Op deze manier heeft de buitenschrijnwerker van vandaag de middelen in handen om zich te wapenen tegen de almaar strenger wordende EPB-eisen. Verder kan er door het gebruik van de verbeterde bouwaansluitingen ontsnapt worden aan het langdurig en kostelijk doorrekenen van bouwknopen, in de veronderstelling dat dit al mogelijk is. Bij nieuwbouw kan men door het gebruik van de verbeterde bouwaansluitingen de toeslag op het K-peil vanwege de bouwknopen afkomstig van het buitenschrijnwerk tot 3 punten herleiden en in extreme gevallen zelfs tot 0.
De masterproef is opgedeeld in twee grote delen. In het eerste deel zal er a.d.h.v. de beschikbare normeringen, alsook wetenschappelijke studies een uitdieping gebeuren van het onderwerp. Op deze manier krijgen we inzicht in de verschillende manieren waarop we de invloed van bouwknopen moeten inrekenen. Hiernaast zal er inzicht worden verkregen in het bepalen van de lineaire warmtedoorgangscoŽfficiŽnt m.b.v. een softwarepakket.
In het tweede deel zullen we dan kort de traditionele bouwaansluitingen toelichten gevolgd door de uitgewerkte verbeterde bouwaansluitingen.
Verder zullen in dat deel ook de praktische toetsingen en testen aan bod komen.

Full text:
File Size Type Checksum
200601145_13.pdf 20 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1619 keer bekeken en 12 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

DEXTERS, K. (2012). Luchtdicht en thermisch verbeterde bouwaansluitingen met het aluminium buitenschrijnwerk. Unpublished thesis, Xios, TIW.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b4419ac19a0141daebd162019a.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact