About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Oorzaken en factoren die invloed hebben op de vorming van kalkuitslag bij jong beton

2012
HONINX, Lode
PALMANS, Bram
Master in de industriŽle wetenschappen: bouwkunde

Trefwoorden:

Abstract :
Betonnen elementen die in contact staan met de buitenomgeving of die na productie buiten worden opgeslagen om uit te harden, vertonen na een regenbui vaak witte kalkstrepen die niet sierlijk zijn voor het beton. Aangezien beton de laatste jaren niet alleen structurele functies heeft, maar ook gebruikt wordt voor esthetische doeleinden, kan dit natuurfenomeen wel eens zorgen voor klachten bij betonbedrijven, architecten en aannemers. Om deze reden is er vanuit Eurobeton nv de onderzoeksvraag gekomen om de oorzaken en factoren die invloed hebben op de vorming van kalkuitslag bij jong beton beter in kaart te brengen. Het beter begrijpen van deze oorzaken en factoren zou het vinden van een oplossing voor dit esthetisch probleem kunnen bevorderen.
Ons onderzoek bestaat uit drie delen: als eerste een inventaris van een honderdtal stukken die opgeslagen waren bij Eurobeton. Ten tweede een eerste reeks proeven op kleinschalige betonnen elementen door een regensimulatie te doen en als laatste een tweede reeks proeven waarbij we grote, voor in de praktijk bestemde wandelementen hebben opgevolgd. Aangezien we bij de inventaris enkel beschikten over een subjectieve beoordeling van de aantastingsgraad en we de precieze datum waarbij de kalkuitslag is ontstaan niet wisten, zijn we overgestapt naar een eerste reeks proeven (methode 1). Hier werden er geen kalkstrepen gevormd, hetgeen kan liggen aan de stukken die te kleinschalig waren of aan de regensimulatie die nooit perfect overeen kan komen met de werkelijkheid. Uit de tweede reeks proeven (methode 2) kunnen we concluderen dat er enkel kalkstrepen gevormd worden als de regen langzaam kan aflopen aan het oppervlak, zodat de kalk uit de poriŽn gehaald kan worden. We zagen ook dat oneffenheden zoals inkepingen kalkstrepen bevorderen en dat oppervlakken, die met hydrofuge zijn ingesmeerd, aanzienlijk minder kalkstrepen vertonen.
We kunnen concluderen dat er veel factoren zijn die invloed hebben op de vorming van kalkstrepen en dat men bij toekomstige onderzoeken beter het chemisch pad bewandelt en zich toespitst op een oplossing die verhindert dat het fenomeen plaatsvindt.

Full text:
File Size Type Checksum
200901090_200901018_13.pdf 3 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1405 keer bekeken en 8 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

HONINX, L., PALMANS, B. (2012). Oorzaken en factoren die invloed hebben op de vorming van kalkuitslag bij jong beton. Unpublished thesis, Xios, TIW.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b4419ac19a0141db1ba47d01b8.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact