About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Eindige-elemenenstudie: formule ontwerp spallingsfenomeen in kanaalplaten

2012
DE KEYSER, MichaŽl
Master in de industriŽle wetenschappen: bouwkunde

Trefwoorden:

Abstract :
Bij voorgespannen kanaalplaten kunnen spallingscheuren optreden. Door de verticale trekspanningen in de kop van de elementen, kunnen scheuren ontstaan ter hoogte van de welfseldammen. Omdat er geen wapening in deze dammen aanwezig is, dient deze vorm van scheuren voorkomen te worden.
Een formule om de spallingspanning in een kanaalplaat te bepalen, staat onder andere beschreven in de Europese productnorm EN 1168. Deze formule blijkt echter de spallingspanning niet correct in te schatten bij dikkere elementen (>400 mm) en houdt geen rekening met de invloeden van voorgespannen bovendraden.
In deze scriptie wordt er een algemene formule ontwikkeld die aan deze tekorten tegemoetkomt. Eerst worden tal van parameters, die deze scheurvorming in de hand werken, onderzocht. Deze zijn de geometrie, de excentriciteit van de voorspandraden boven- en onderaan, de voorspanning in de voorspanelementen en de overdrachtslengte welke deze voorspanningen inleidt. De geometrie van een kanaalplaat kan tal van afrondingen, afschuiningen, hoeken en bogen bevatten. Voor de bepaling van de spallingspanning zijn deze van minder belang. Daardoor kiest men voor een eenvoudigere of equivalente geometrie met vereenvoudigde geometrische parameters.
Om de spallingspanning te bepalen, wordt gebruik gemaakt van de eindige-elementenmethode. Dit gebeurt met behulp van het eindige-elementenprogramma COMSOL Multiphysicsģ. Na het tekenen van een kanaalplaat in 3D beschouwt het programma dit als een geparametriseerd model. Dit model zal afhankelijk zijn van de verschillende geÔntegreerde parameters. Enerzijds zal het model een dieper inzicht geven in de invloed en het belang van de verschillende parameters. Anderzijds kan men de verschillende spallingspanningen in functie van de parameters opvragen. Wanneer men deze parameters stapsgewijs laat variŽren en al de parameters met elkaar laat combineren, kan men de verkregen resultaten in een dataset plaatsen. Dankzij deze dataset kan men door meervoudige lineaire regressie een formule ontwerpen.
De formule wordt op verschillende manieren verfijnd en op verschillende statistische manieren nagegaan.

Full text:
File Size Type Checksum
200500238_13.pdf 3 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1338 keer bekeken en 6 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

DE KEYSER, M. (2012). Eindige-elemenenstudie: formule ontwerp spallingsfenomeen in kanaalplaten. Unpublished thesis, Xios, TIW.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b4419ac19a0141ef0bce1e0236.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact