About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Invloed van staalvezels op krimpscheuren bij jong zelfverdichtend beton

2012
JAEMERS, Jelle
Master in de industriële wetenschappen: bouwkunde

Trefwoorden:

Abstract :
Algemeen wordt zelfverdichtend beton gekarakteriseerd door zeer voordelige eigenschappen ten opzichte van standaardbeton, waaronder een snellere en minder arbeidsintensieve manier van plaatsen. Daarentegen kan deze betonsoort wel gevoeliger zijn voor krimp ontstaan in een vroeg stadium van het verhardingsproces. Vaak is deze krimp te wijten aan de bijzondere samenstelling, die bekomen wordt met behulp van superplastificeerders en een hoeveelheid fijne vulstoffen. Ook de water/cement-factor blijkt een belangrijke invloed te hebben.
Van zodra de krimpbeweging verhinderd wordt, zullen er trekspanningen in het jonge beton ontstaan. Met scheurvorming als gevolg indien ze te hoog oplopen. Deze krimpscheuren kunnen een groot probleem vormen met betrekking tot de sterkte, duurzaamheid en esthetiek van betonconstructies. Enerzijds is er de mogelijkheid tot indringing van kooldioxide uit de lucht of andere schadelijke stoffen, wat zal leiden tot betonrot. Anderzijds is er het klassieke voorbeeld van een betonkelder die door deze schade zijn waterdichtheid niet meer kan garanderen. Scheurvorming kan dus taboe zijn wanneer het de kwaliteit van het beton doet afnemen en daardoor de levensduur of functionaliteit van de constructie sterk doet verminderen.
Deze thesis heeft als doel te onderzoeken of krimpscheuren in zelfverdichtend beton beheerst kunnen worden door toepassing van staalvezels. Om de invloed van de staalvezels op de verhinderde betonkrimp na te gaan, zal de ring-test aangewend worden. Deze testmethode, waarbij de vervorming van het beton verhinderd wordt door een stalen ring, maakt het mogelijk om het scheur – en relaxatievermogen van het materiaal op te volgen. Bijkomend worden ook nog een reeks andere proeven (elasticiteitsmodulus, druksterkte, vrije krimp en treksterkte) uitgevoerd om de materiaaleigenschappen van het zelfverdichtend staalvezelbeton in kaart te brengen, waarmee vervolgens de spanningsontwikkeling in het betonelement kan voorspeld worden.
Volgende resultaten werden bereikt:
• Het toevoegen van staalvezels aan zelfverdichtend beton zorgt ervoor dat (macro-)scheurvorming pas in een later stadium ontstaat.

• De staalvezels beperken de scheurwijdte doordat ze de spanning (her)verdelen over de scheur.

• Kortere staalvezels (35 mm) blijken efficiënter te zijn met betrekking tot het beheersen van scheurvorming dan de lange staalvezels (60 mm).

• De ring-test is een goede en eenvoudige proefmethode om verhinderde krimp(scheurvorming) en relaxatie onder trek bij beton te onderzoeken.

Full text:
File Size Type Checksum
200800176_13.pdf 9 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1909 keer bekeken en 22 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

JAEMERS, J. (2012). Invloed van staalvezels op krimpscheuren bij jong zelfverdichtend beton. Unpublished thesis, Xios, TIW.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b4419ac19a0141ef202e840240.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact