About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Vorstschade bij recuperatiebakstenen

2012
THEUNIS, Joachim
Master in de industriŽle wetenschappen: bouwkunde

Trefwoorden:

Abstract :
Recuperatiebakstenen worden de laatste jaren steeds vaker gebruikt in klassieke nieuwbouwwoningen waarbij men een landelijke stijl wil creŽren. Na ťťn of meerdere strenge winterperiodes blijkt echter vaak dat deze materialen vorstschade hebben opgelopen. De oorzaak hiervan is te zoeken in het feit dat niet alle bakstenen bij de productie (vaak 80-90-... jaren geleden) even goed uitgehard zijn. Aangezien er in BelgiŽ geen duidelijke wetgeving bestaat omtrent het gebruik van recuperatiematerialen wijzen de betrokken partijen vaak naar elkaar om een verantwoordelijke aan te duiden. Bij sommige projecten komt dit zelfs tot een rechtszaak.

In dit afstudeerwerk wordt het fenomeen vorstschade zowel theoretisch als praktisch besproken. Eerst worden de bakprocessen en voor- en nadelen daarvan vergeleken. Nadien wordt het vorstprobleem theoretisch uitgelegd aan de hand van enkele bouwfysische benaderingen. Vervolgens wordt er gekeken naar de mogelijkheden om de vorstweerstand van bakstenen te bepalen en welke gevolgen deze methodes inhouden voor zowel de Belgische als de Europese normen. Uiteindelijk worden er laboproeven uitgevoerd op twee verschillende loten gerecupereerde paapstenen, zodat deze stenen onderling alsook de loten onderling vergeleken kunnen worden.
Hier zijn we dan aanbeland bij de onderzoeksvraag van dit afstudeerwerk: "Kunnen we aan de hand van enkele uitwendige kenmerken of door middel van enkele snelle, eenvoudige laboproeven bepalen welke bakstenen vorstgevoeliger zijn?" Als uit deze masterproef blijkt dat dat inderdaad het geval is, kan men in de toekomst sneller beslissen om bepaalde bakstenen te verwijderen uit het verwerkingsproces. Op termijn zal dat dan resulteren in een vermindering van het aantal schadegevallen ten gevolge van vorst. Tot slot bekijken we nog kort de mogelijke behandelingen om gevelmuren in hun geheel te beschermen tegen vorst- en vochtschade.

Full text:
File Size Type Checksum
200801057_13.pdf 14 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1570 keer bekeken en 10 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

THEUNIS, J. (2012). Vorstschade bij recuperatiebakstenen. Unpublished thesis, Xios, TIW.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b4419ac19a0141fe66ff840246.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact