About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Optimaliseren soldeerproces koperen verbindingsstukken bij warmtewisselaars

2012
LADANG, Pieter
AMBROISE, Kevin
Master in de industriële wetenschappen: Elektromechanica

Trefwoorden:

Abstract :
Jaga NV is een bedrijf gelegen te Diepenbeek dat zich toespitst op het ontwerpen en produceren van Eco, Low H2O en designconvectoren. De jaarlijkse verkoop van het bedrijf omvat 100 000 designconvectoren en -geteld in meter- ruim 350 000 meter Low-H2O convectoren. Met zo een hoog productieaantal is het niet meer dan normaal dat er nu en dan al eens een lek voorkomt. Onderzoek heeft aangetoond dat 2 op 1000 van de geproduceerde convectors lekken. Ruim 80% van deze lekken bevindt zich aan de soldeerverbinding tussen de buizen en de koperen verbindingsstukken (boogjes genoemd binnen Jaga). De meeste van deze lekken worden in de fabriek zelf gedetecteerd m.b.v. lektesten, echter vindt een lekkende convector soms toch zijn weg naar de klant. Buiten de kosten voor het opsporen en herstellen van deze lekken, is er ook nog de imagoschade wanneer een lekkende convector bij de klant terecht komt.
Om deze reden wil Jaga het aantal lekken terugdringen van 2 op 1000 naar een PPM-niveau. Voorgaande studies hebben reeds de oorzaak van het probleem bepaald. Wanneer men het boogje over de buis schuift, heeft men de hartafstand niet onder controle. Hierdoor wordt de capillaire werking, nodig voor een goede soldeerverbinding verstoord.
Voor de oplossing van dit probleem komt deze masterproef aan bod. Ze bestaat uit twee delen:
1. Het elimineren v/d uitlijningsproblemen tussen het boogje en de buizen v/d convector.
2. De boogjes automatisch voorzien van tin-ringen, ter versoepeling v/h productieproces.
Voorgaande studies spreken v/h uitlijningsprobleem op te lossen door de boogjes te voorzien van nopjes, die het boogje centreren rond de buis. In deze studies is ook al aangetoond, d.m.v. een simpel prototype, dat dit mogelijk is. Maar op welke manier kan dit het best geïmplementeerd worden in een productieomgeving? En hoe kunnen de twee opdrachten aan elkaar gekoppeld worden, zodat ze samen in één cyclus worden uitgevoerd? Hiervoor zijn er verschillende ontwerpen uitgewerkt, waarvan sommige gekoppeld aan een praktische realisatie binnen Jaga.
Met een volledige theoretische uitwerking van de opdracht en een aanzienlijke praktische uitwerking, heeft deze masterproef een sterke basis gelegd naar de toekomst toe. Waardoor de stap naar een volledige werkend productieproces en een reductie van het aantal lekken al veel kleiner is geworden.

Full text:
File Size Type Checksum
200700614 - 200700218_Ladang Pieter - Ambroise Kevin_Optimaliseren soldeerproces.....pdf 18 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1978 keer bekeken en 22 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

LADANG, P., AMBROISE, K. (2012). Optimaliseren soldeerproces koperen verbindingsstukken bij warmtewisselaars. Unpublished thesis, Xios, TIW.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b4419ac19a014231fd52ed0422.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact