About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Toepassing van anaerobe vergisting in Senegal

2012
VERBOVEN, Inge
Master in de industriŽle wetenschappen: Elektromechanica

Trefwoorden:

Abstract :
Het primaire schooltje 'Les Cajoutiers' in Warang, Senegal was op zoek naar een alternatieve energiebron voor het dagelijks bereiden van 500 maaltijden. De productie van biogas vormde hierbij een goede oplossing. Biogas wordt verkregen door de anaerobe vergisting van organisch materiaal. Naast biogas wordt er ook digestaat, bestaande uit water en slib, verkregen. Dit vormt een nutriŽntenbron perfect voor irrigatie en bemesting. Daarom werd er beslist een biogasinstallatie op te bouwen bij het schooltje.
Daartoe werd in BelgiŽ een proefopstelling opgebouwd teneinde een beter inzicht te verkrijgen in het proces van anaerobe vergisting. Deze proefopstelling is een schaalmodel van de eigenlijke biogasinstallatie die opgebouwd is in Senegal. Hierbij werden de druk, de temperatuur en de zuurgraad (pH) gemeten. Vervolgens werden de procesparameters, de temperatuur, het al dan niet roeren en de voeding gevarieerd om het effect op de gasproductie te bepalen.
Een temperatuur van 37 įC zorgde voor het op gang komen van een stabiel vergistingsproces met een dagelijkse gasproductie van 5 l en een constante pH waarde van 7,5. De druk nam toe wanneer het maximale volume van de gaszakken bereikt werd.
Bij verlaging van de temperatuur naar 24 įC, daalde de gasproductie met de helft bij de ideale temperatuur. Niet voeden tijdens het weekend had geen effect op de gasproductie. Wanneer echter langer dan 2 dagen niet gevoed werd, was een daling waar te nemen in de biogasproductie en zelfs een halvering na 2 weken. Het al dan niet roeren van de biomassa, had geen enkel effect op de gasproductie.
In januari van dit jaar werd gestart met de opbouw van de biogasinstallatie in Senegal gedurende 6 weken. Eind maart werd de installatie afgewerkt in 3 weken. Deze installatie bestaat uit een vergister, een in- en uitlaat, een inlaatreservoir, gasleidingen, een gasreservoir en een digestaatreservoir. Alles werd opgebouwd met plaatselijke materialen zodat, indien nodig, vervangstukken of herstellingen snel konden gebeuren. Er werden tevens nieuwe toiletten gebouwd die de installatie rechtstreeks voeden met menselijke fecaliŽn, tevens het hoofdbestanddeel van de biomassa.
Algen afkomstig van de Atlantische Oceaan zullen gebruikt worden als bijkomende biomassa. De installatie is opgestart, maar het duurt enkele maanden totdat de anaerobe vergisting goed op gang komt en de biogasinstallatie zijn volledige potentieel zal bereiken. Het biogas kan maximaal 25 % van de dagelijkse behoefte aan energie dekken.
Bij de constructie van de biogasinstallatie werd rekening gehouden met de volgende aandachtspunten: de luchtdichtheid en temperatuur van de vergister, de controle, opslag, zuivering en gebruik van het biogas en het digestaat, de veiligheid, de opstartprocedure, de opleiding van de buurtbewoners en de langetermijnperspectieven.


Full text:
File Size Type Checksum
200901169_13.pdf 2 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1598 keer bekeken en 7 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

VERBOVEN, I. (2012). Toepassing van anaerobe vergisting in Senegal. Unpublished thesis, Xios, TIW.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b4419ac19a01423220129d0434.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact