About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

RFID uitleessysteem voor biosensoren

2012
VAN DEN BOSSCHE, Kevin
Master in de industriŽle wetenschappen:Elektronica-ICT

Trefwoorden:

Abstract :
De afgelopen jaren is er een sterke stijging waarneembaar in de menselijke interesse voor de "meten is weten" trend. Dit geldt zowel voor industrieŽn en hun processen als voor Jan Modaal en zijn thermostaat in de woonkamer. Hiervoor wordt in deze thesis onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor een RFID uitleessysteem voor biosensoren. Deze omschrijving omvat meteen de twee belangrijkste eigenschappen van het uitleessysteem: het "meten is weten" principe zal hier gebeuren op basis van biosensoren en doordat gebruik gemaakt wordt van de RFID technologie zal de uitlezing draadloos verlopen.
De behandelde biosensoren zijn gebaseerd op het MIP-principe en zullen hun voornaamste toepassing vinden in de verpakkingsindustrie. Ze worden specifiek ontwikkeld voor welbepaalde moleculen en zullen gebruikt worden om toezicht te houden op de voedselkwaliteit. Dit wordt bereikt door de MIP-sensoren te integreren in passieve RFID tags zodat ze samen kunnen zorgen voor de in situ controle. Zo zal het mogelijk zijn de aanwezigheid van ongewenste stoffen binnenin de voedselverpakking te detecteren. Hierdoor zal men bovendien een grotere duidelijkheid kunnen scheppen met betrekking tot de eetbaarheid van producten dan de vage en verwarrende "ten minste houdbaar tot" en "te gebruiken tot" termen.
De eerste stap in de ontwikkeling van het uitleessysteem bestond erin een oplossing te bedenken die in staat was de RFID tags uit te lezen. Hiervoor werd gekozen voor een PCB in combinatie met een Vector Network Analyzer. De tweede stap was om de afmetingen van het uitleessysteem te verkleinen zodat het geheel een handheld oplossing zou kunnen worden. Hiervoor werd gekeken naar andere methodes dan zeefdrukken om de RFID tags te produceren. De derde stap zou het realiseren zijn van een stand alone meettoestel zodat het uitleessysteem niet meer aan een computer of laptop dient te hangen maar mobiel is. Hiervoor werd een mogelijke oplossing gevonden maar deze is door externe factoren niet getest kunnen worden.

Full text:
File Size Type Checksum
200800319_13.pdf 3 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1758 keer bekeken en 3 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

VAN DEN BOSSCHE, K. (2012). RFID uitleessysteem voor biosensoren. Unpublished thesis, Xios, TIW.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b4419ac19a014232a95c250467.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact