About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... Open Archives Initiative
Home

Stereotactische bestraling met RapidArcģ

2012
RAEMAEKERS, Stephan
Master in de industriŽle wetenschappen: Medisch Nucleaire Technieken

Trefwoorden:

Abstract :
Dit eindwerk stelt zich tot doel om een haalbaarheidsstudie te doen voor een overschakeling van de huidige bestralingen met Brainlab naar Varian software voor craniŽle stereotactie (SRS).

Om dit te bereiken werd een vergelijking uitgevoerd tussen RapidArc(RA) bestralingsplannen gebeurd met het planningsysteem 'Eclipse' en de conventionele plannen van het planningsysteem 'Iplan' voor 'single fraction' stereotactische bestralingen. Hieropvolgend is een verificatie uitgevoerd van de dosisverdeling van het Algoritme van 'Eclipse'. Daarnaast is ook een onderzoek uitgevoerd naar de inter-variabiliteit van artsen bij de patiŽnt positionering.

Voor het onderzoek is de volgende methodologie toegepast: het bestralingsplan van 9 patiŽnten die bestraald zijn geweest met een plan volgens brainlab, worden in 'Eclipse' ingeladen en opnieuw gepland met de RA techniek. Dit gebeurt met aandacht voor aantal bogen, aantal isocenters, toepassing van een ringstructuur, heroptimalisatie,... . Voor de verificatie van het berekening algoritme voor RA wordt gebruik gemaakt van filmdosimetrie. Voor de inter-variabiliteit van meerdere 'matchers' te testen is op een groep patiŽnten 2 keer een 'matching' uitgevoerd. Hierbij wordt de nauwkeurigheid van de patiŽnt positionering bekeken.

De resultaten bekomen uit de planning geven op basis van een conformiteit en gradiŽnt index (CGI-index) weer dat de conformiteit van de planning stijgt maar tegelijkertijd de gradiŽnt daalt ten opzichte van originele 'Iplan'. 1Boog gebruiken is bij meerdere letsels geen oplossing op basis van deze index. 2 bogen en 3 bogen zijn op enkele uitzonderingen na meestal evenwaardig. Het gebruik van meerdere isocentra bij meerdere letsels levert niet altijd een verbetering op van de index. Bij het heroptimaliseren van de plannen wordt een kleine verandering gedetecteerd in de index die niet significant genoeg is om te spreken van een verbetering. Uit de verificatie testen blijkt dat het anisotropic analytisch algoritme (AAA) geschikt is en een goede overdracht van de voorgeschreven dosis geeft. Uit het onderzoek naar de inter-variabiliteit van de artsen worden afwijkingen bekomen die de invloed op de nauwkeurigheid bepalen.

De auteur beveelt het volgende aan: In gevallen waar letsels dicht tegen de risico- organen aanliggen is het aangeraden om niet te werken met RA bogen. Voor andere situaties gaat de conformiteit bij 2 bogen of 3 bogen beter zijn dan bij het gebruik van 1 boog. Aangezien het onderscheid tussen 2 bogen en 3 bogen meestal minimaal is het de bevinding van de auteur dat 2 bogen voldoende zullen zijn voor het gewenste resultaat te bekomen. Bij de bepaling van de inter-variabiliteit is gebleken dat de invloed van de arts groot is, hierdoor is het nodig om het protocol te veranderen zodoende deze menselijke invloed beperkt blijft. De dosisafgifte op basis van het AAA algoritme levert goede resultaten op en dus is het algoritme geschikt voor zulke complexe planningen.


Full text:
File Size Type Checksum
200800365_13.pdf 3 MB Adobe PDF MD5

Appendices:
File Size Type Checksum
200800365_13.A.pdf 5 MB Adobe PDF MD5
200800365_13.C.pdf 4 MB Adobe PDF MD5
200800365_13.B.pdf 449 KB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1635 keer bekeken en 14 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

RAEMAEKERS, S. (2012). Stereotactische bestraling met RapidArcģ. Unpublished thesis, Xios, TIW.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b4419ac19a014232fbaf860485.
©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact