About DoKS      NL  |  EN Search:
  Starts with (bv. psycholog*)    Exact wordgroup (bv. "Visual Basic")
 
Home
Administration
Authors
Departments
Help
Years
 


1.062 theses on-line.
Most popular theses:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
   
 More... 



Open Archives Initiative
Home

Grafisch aligneren van agenda's met gps-data in quantum gis

2012
BAETEN, Jimmy
Professionele bachelor in de toegepaste informatica

Trefwoorden:

Abstract :
Het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) is een onderzoeksinstituut van de Universiteit Hasselt dat, door onderzoeks- en onderwijsactiviteiten te bundelen, werkt aan duurzame oplossingen voor problemen binnen de domeinen van mobiliteit en verkeersveiligheid.
De onderzoeksgroep Verplaatsingsgedrag verzamelt agenda's en GPS-gegevens voor allerlei onderzoeksprojecten. Typisch wordt dit gedaan door een toestel mee te geven aan testpersonen dat doorlopend hun locatie registreert en waar ze hun agenda op moeten bijhouden. IMOB controleert van de verzamelde data of de agenda van een persoon overeenkomt met de GPS-posities die van deze persoon zijn geregistreerd.
Een voorbeeld van een relevant onderzoeksproject binnen IMOB is iMove. De resultaten hiervan moeten helpen om oplossingen te zoeken die de doorbraak van elektrische wagens in Vlaanderen kunnen versnellen. Het iMove project zal bijna afgelopen zijn wanneer het stageproject klaar is voor gebruik, maar de data waarmee de software overweg kan (GPS-posities in combinatie met een agenda) is waardevol en zal in latere studies zeker terugkomen.

In het verleden werden de agenda's met de hand aangepast in Excel. Dit is tijdrovend, slaagt er niet in om ruimtelijke data op een intu´tieve manier voor te stellen en geeft geen extra context die nuttig kan zijn.
Om het project goed aan te pakken moeten de gegevens dus op een gemakkelijk te interpreteren manier worden weergegeven en moeten de agenda's op een natuurlijke wijze aan te passen zijn. Er is daarom gekozen om een plugin te schrijven voor een bestaand GIS (geografisch informatiesysteem) pakket: Quantum GIS. Het GIS pakket beschikt al over de mogelijkheden om de ruimtelijke data weer te geven en het plugin systeem biedt de nodige flexibiliteit om het concept van agenda's te implementeren. Bovendien kan extra informatie op het scherm, bv. sociodemografische informatie over testpersonen, helpen bij het corrigeren van gegevens.

Concreet wordt er voor Quantum GIS een plugin geschreven in PyQt. De plugin communiceert met Quantum GIS om GPS-punten op een kaart weer te geven en bevat een op maat gemaakt component om agenda's voor te stellen. GPS-posities worden uitgelezen van een CSV-bestand, maar de mogelijkheid om dit uit te breiden naar andere bronnen (bv. een database) is voorzien. Verder wordt er voor IMOB een nieuw intern bestandsformaat gerealiseerd op basis van XML om agenda's op te slaan. Het nieuwe formaat moet de standaard worden voor toekomstige projecten.


Full text:
File Size Type Checksum
Grafisch aligneren van agendas met gps-data in Quantum Gis - Jimmy Baeten 200801038 - 2012-2013.pdf 1 MB Adobe PDF MD5

Dit eindwerk werd 1621 keer bekeken en 6 keer gedownload.
Translate to English (Google translate)
 

Details

show ETD - Dublin Core

If you want to cite this thesis in your own thesis, paper, or report, use this format (APA):

BAETEN, J. (2012). Grafisch aligneren van agenda's met gps-data in quantum gis. Unpublished thesis, Xios, N-TECH.
Retrieved from http://doksxios.pxl.be/doks/do/record/Get?dispatch=view&recordId=Sxhl8ae680b4419ac19a0142331386360498.




©2004-2005 - XIOS Hogeschool Limburg - webmaster - Contact